Kako se pripremiti za tehnički pregled i proći bez problema?

Kada ste obavezni otići na tehnički pregled vozila?

Tehnički pregled je obavezan za sva motorna i priključna vozila (s izuzetkom radnih strojeva) i on se obavlja temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o tehničkim pregledima vozila.

Tehnički pregled automobila je obavezan svakih 12 mjeseci uz iznimku ako je vaš automobil nov, tada tehnički pregled vrijedi 24 mjeseci.

Ako niste sigurni što trebate učiniti da bi otišli spremni na tehnički pregled ne brinite, mi vam donosimo korisne savjete pomoću kojih će te lakše proći taj pregled kojeg se užasava velik broj vozača.

Priprema vozila za tehnički pregled

Prvo što bi trebali napraviti je vizualni pregleda automobila i provjeriti da li postoje kakva oštećenja ili nešto nedostaje. Uz to obavezno obratite pozornost na ponašanje vašeg vozila u vožnji i dok radi u mjestu. Poslušajte da li ima nekih zvukova koji nisu karakteristični za rad vašeg vozila jer takve stvari mogu ukazati na mogući kvar (ili neispravnost) u motoru ili negdje drugdje na vozilu.

Nadalje, obratite pozornost na ponašanje volana, da li se ponaša normalno ili je upravljanje otežano. Pripazite da li kočnice rade ispravno i da li koče kako bi trebale, prije svega da li su ujednačene. Da li je zaustavljanje duže i otežano.

Također provjerite da li vaš mjenjač radi normalno ili zapinje što bi također moglo ukazati na nekakav problem. Tehnički pregled vozila 01 - Kotac d.o.o

Provjerite ispuh iz auspuha. Ukoliko je vozilo ispravno iz auspuha može biti vidljiv samo kondenzat pare, ali ne i dim. Ukoliko izlazi dim bilo koje boje (bijeli dim, plavičasti dim itd.) to ukazuje na određene probleme u motoru vozila.

U prtljažniku biste trebali imati obveznu opremu, što uključuje: kutiju prve pomoći, rezervne žaruljice, sigurnosni trokut, reflektirajući prsluk i rezervnu gumu ili kit za krpanje gume.

Slijedeće što bi trebali pregledati je ispravan rad prednjih i zadnjih svjetala, svih žmigavaca i brisača. Također bacite pogled na kontrolnu ploču u automobilu i vidite da li se sve lampice ispravno pale, da li neke koje ukazuju na probleme stoje upaljene za vrijeme vožnje ili stajanja u mjestu dok motor radi.

Bitno je provjeriti i stanje s gumama. Provjerite njihovu potrošenost i da li je tlak u njima na pravilnoj razini(da nije izdušena ili prenapuhana).

Nikako nemojte zaboraviti i tekućine u motoru: rashladnu tekućinu, motorno ulje, ulje za kočnice i tekućinu za staklo. Dodatan bonus će vam svakako biti ako je motor čist i održavan i kao takav lakši za pregled.

Nakon što se sami izvršili pregled svakako bi naša preporuka bila da vozilo odvedete na pregled u servis. Te da navedete djelatnicima u servisu da idete na tehnički pregled i da vam izvrše potreban pregled vozila kako bi izbjegli eventualne probleme u stanici za tehnički pregled vozila. Osoblje u servisima će znati što sve točno treba pregledati da bi bili sigurni da će auto proći tehnički pregled.

Koje dokumente je potrebno ponijeti na tehnički pregled

Svakako morate sa sobom imati osobnu iskaznicu i prometnu dozvolu svoga vozila. Uz to pripazite da imate i dovoljno novca za plaćanje pregleda i police obveznog osiguranja. Ako imate i dokumentaciju za ostvarivanje olakšica pri registraciji, ponesite i nju pa će vas registracija vašeg vozila koštati manje.

Pripazite i da platite eventualne novčane kazne za prometne prekršaje jer u suprotnom nećete moći registrirati vozilo dok iste ne platite.

U slučaju da ste spriječeni u odlasku na tehnički pregled vozila, za vas ga može odradit druga osoba. U tom slučaju uz važeću osobnu iskaznicu ta osoba mora imati vašu važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu ili punomoć kao i prometnu dozvolu vozila. Za produžetak registracije potrebno je imati i novu policu obveznog osiguranja vozila.

Uz policu obaveznog osiguranja, za nove automobile preporučujemo da također uzmete i kasko osiguranje ako si možete to priuštiti jer ste se onda kompletno zaštitili od bilo kakvih neugodnih situacija.

Pregled vozila

Pregled vozila započinje prijavom vozila kod ovlaštenog djelatnika u stanici za tehnički pregled vozila unošenjem podataka u informatički sustav kao na primjer: vlasnik vozila, marka, tip itd. Nakon prijave vozilo se identificira sa VIN brojem (broj šasije) i registarskim pločicama. Ukoliko nije unaprijed ishodovana polica obveznog osiguranja, istu je potrebno ishodovati kod osiguravajućeg društva vašeg vozila. Većina njih ima svoje šaltere uz stanice za tehnički pregled vozila.

Pregled počinje sa unutarnjim pregledom kabine vozila gdje ispitivač/djelatnik stanice za tehnički pregled vozila pregledava ispravnost vozila iznutra kao na primjer: ispravnost kontrolne ploče, sadržaj obavezne opreme itd.

Poslije unutarnjeg pregleda slijedi pregled podvozja. Ispitivač dovodi vozilo na kanal i onda iz njega pregledava ispravnost dijelova podvozja kao što su: ovjes, ispušni sustav, korozija na autu, unutrašnje stanje guma, itd. Tehnički pregled vozila 02 - Kotac d.o.o

Nakon toga slijedi pregled nožne kočnice kao i parkirne. Ovo je naravno vrlo važan pregled i bez ispravnih kočnica nema ni vožnje niti se može proći tehnički pregled. Razlika u sili kočenja između lijevog i desnog kotača ne smije biti viša od 25 posto.

Slijedeće što će ispitivač pregledati su ispravnost svjetala i kočione tekućine. Pregledat će intenzitet i nagib svjetala, a pregled se vrši uređajem koji se zove Regloskop.

Na kraju dolazi nam pregled Eko testa. Ovo je pregled ispušnih plinova, odnosno utvrđuje se udio štetnih plinova u ispuhu vozila. Ovom testu moraju pristupiti vozila s benzinskim i dizelskim motorima dok se on ne radi za vozila s ugrađenom plinskom instalacijom. Pregled također nije obavezan ni za oldtimere (vozila starija od 30 godina).

Završetak registracije

Nakon što ispitivač završi sa kompletnim pregledom na vašem vozilu i pri tom utvrdi da je vozilo ispravno, na vjetrobransko staklo zalijepi novu naljepnicu (staru skine) kojom na tom vidljivom mjestu potvrđuje da je vozilo registrirano i do kada je registrirano.

Fiskalni dio završetka registracije se dovršava kod ovlaštenog djelatnika na šalteru unutar prostora stanice za tehnički pregled. S dokumentom kojeg se dobije od ispitivača na tom se šalteru izvrše sva potrebna plaćanja (porez, naknada za ceste, naknada za okoliš) kao i provjera obaveznog osiguranja. Nakon toga vam djelatnik pečatom i potpisom u prometnoj dozvoli produžuje valjanost iste za slijedećih godinu dana.

Što ako vozilo ne uspije proći tehnički pregled?

U ovome slučaju imate 15 dana da ispravite sve nedostatke koje je ispitivač utvrdio i dovedete vozilo na ponovni pregled. Tada vam se novi pregled neće naplatiti. Ako prođe više od 15 dana morati ćete platiti novi pregled. U slučaju da vaše vozilo nije prošlo na Eko testu, tada također imate 15 dana za otklanjanje kvara, ali morati ćete platiti 50 posto od iznosa prvog pregleda.

Prolaznost na tehničkom pregledu

Tehnički pregled svakako nije ugodno iskustvo za velik dio Hrvata. Prosječna starost našeg voznog parka je veća od 14 godina pa onda nije uopće neobično da petina vozila ne uspije proći tehnički pregled vozila iz prvog puta. Neki od najčešćih razloga padanja na tehničkom pregledu su: neispravne kočnice, problemi s kotačima, loše gume, pad Eko testa i neispravna svjetlosna signalizacija.

Iz ovih razloga svakako preporučujemo da vozilo temeljito pregledate sami prije tehničkog pregleda, a poželjno je i da odete u auto servis i da vam stručnjaci pregledaju vaše vozilo jer oni znaju točno što treba gledati, a na taj način ćete biti i sigurni u prolazak pregleda. Na taj način ćete također uštedjeti novac i vrijeme. Također preporučujemo da auto temeljito očistite iznutra i izvana, škoditi ne može, a i ispitivači će vas gledati u pozitivnijem svjetlu.

Kotac d.o.o. je firma s dugogodišnjim iskustvom u prodaji kvalitetnih auto dijelova s povoljnim cijenama. Posjetite nas u jednoj od naših prodavaonica gdje će vam naše ljubazno osoblje rado pomoći sa korisnim savjetima da vaš limeni ljubimac i dalje bude tehnički ispravan!

Tehnički pregled vozila 03 - Kotac d.o.o

podIjeli

Scroll to Top